Bästa Tandläkare Göteborg

0

  Om tanden bara är flisad, gör ett tandläkarbesök som inte är akut för att få den utjämnad och fylld eller ha en krona.

  Om tanden har slagits ut eller är svårt bruten, få råd från 111 online eller ring 111.

  Om det är en vuxen (permanent) tand, försök att sätta tillbaka den utslagna tanden i hålet i tandköttet. Se till att tanden är ren och att du inte rör vid roten. Om det inte går in lätt, lägg det i mjölk eller saliv.

  Om det är en mjölktand, sätt inte tillbaka den. Det kan skada tanden som växer under.

  Läs mer om flisade, trasiga eller spruckna tänder eller utslagna tänder.

  Tandblekning innebär att du bleker dina tänder för att få en ljusare färg.

  Tandblekning kan inte göra dina tänder lysande vita, men det kan ljusa upp den befintliga färgen med flera nyanser.

  Standard tandblekning innebär 2 till 3 besök hos tandläkaren, plus sessioner hemma med ett munskydd som innehåller blekningsgel.

  Du behöver vanligtvis bära munskyddet och blekningsgelen under en viss tid under några veckor.

  En annan procedur som kallas laserblekning eller kraftblekning görs på tandläkarmottagningen och tar ungefär en timme.

  Tandblekning är kosmetisk och därför i allmänhet endast tillgänglig privat.

  Fasader är nya ytskikt för tänder som döljer en missfärgad eller trasig tand.

  För att passa en faner borras framsidan av tanden bort lite.

  Ett avtryck tas och ett tunt lager porslin sätts över framsidan av tanden (liknande hur en falsk fingernagel appliceras).

  Faner finns i allmänhet bara privat, såvida du inte kan visa ett kliniskt behov av dem.

  Permanenta tänder kan hålla en livstid med god skötsel. Risken för karies, tandköttssjukdomar och tandlossning kan minskas med god munhygien, låg socker- och syradiet, användning av munskydd vid sport och regelbundna tandläkarbesök. Det rekommenderas att alla, även små barn , besök tandläkaren två gånger om året. Moderna tekniker gör att tandbehandling kan utföras utan, eller mycket lite, obehag.

  När du går på tandkontroll bör din tandläkare ställa frågor om din allmänna hälsa och mediciner. Många hälsotillstånd har en effekt på din munhälsa och vice versa. Vissa läkemedel kan påverka din mun eller måste tas i beaktande innan tandbehandling.

  Din tandläkare kommer att kontrollera varje tand med hjälp av små instrument, såsom en spegel och sond (ett fint, hackliknande verktyg). Tandläkaren letar efter problem som karies, tandköttssjukdomar och andra tillstånd.

  Mjuka vävnader i munnen (tandkött, tunga, läppar, kinder och gom) kontrolleras också för tecken på muncancer och andra möjliga problem. Din tandläkare kan också kontrollera dina käkleder och lymfkörtlarna i nacken.

Tandläkare Akut Göteborg

  Om ett misstänkt tandproblem är svårt att se (till exempel eventuellt röta mellan två vidrörande tänder eller en infektion) kan röntgenbilder behövas. Om det finns ett problem kommer din tandläkare att förklara behandlingsalternativen och ge dig en uppskattning av kostnaden och den tid det kommer att ta.

  Professionell rengöring tar bort uppbyggt skräp från tänderna. Detta kan inkludera matpartiklar, mjuk plack (bakteriell tillväxt) eller hård tandsten (orsakad av mineralavlagringar från saliv på den mjuka placket, ibland kallad tandsten). Plack och tandsten är de främsta orsakerna till tandköttssjukdomar.

  Tandläkaren rengör och polerar sedan dina tänder med en roterande borste med en polerpasta. Professionell rengöring hjälper till att behandla och förebygga tandköttssjukdomar.

  Din tandläkare kan ge dig råd om hur du kan upprätthålla din munhygien mellan mötena för att bibehålla friska tänder och tandkött.

  Tätningsmedel skyddar tänderna från förfall. Alla tand som har djupa spår eller sprickor kan behandlas, men spricktätningsmedel placeras vanligtvis på molarer och premolarer snarare än framtänder.

  Ett tätningsmedel målas på bitytan av en rengjord tand och härdar som ett hållbart plastmaterial. Det skapar en barriär som hindrar mat och andra bakterier från att samlas i tandens spår och orsaka förfall. Spricktätningsmedel rekommenderas ofta för barn, eftersom de minskar risken för röta i permanenta tänder.

  Tandfyllningar används för att behandla karies som har orsakat ett hål (hål). Tandläkaren tar bort röta från tanden, rengör håligheten, torkar och tätar den med ett fyllnadsmaterial.

  Tandfyllningar används för att behandla karies som har orsakat ett hål (hål). Tandläkaren tar bort röta från tanden, rengör håligheten, torkar och tätar den med ett fyllnadsmaterial.

  En mängd olika material kan användas för att fylla kaviteten. Du får råd om det lämpligaste materialet utifrån fyllningens storlek, form och placering. Ett vanligt val är tandfärgat fyllnadsmaterial (som hartskomposit eller keramik), som kan återställa tandens utseende, samt dess form och funktion.

  Din tandläkare kan föreslå olika behandlingar för att återställa skadade tänder. Dessa behandlingar hjälper till att återställa dina tänders utseende, form och funktion. De inkluderar:

  Komposithartser - – flisade, missfärgade eller konstigt formade tänder kan behandlas genom att binda en tandfärgad hartsfyllning för att förbättra utseendet på den drabbade tanden. Detta harts kan behöva bytas ut i framtiden om det fliser, slits eller fläckar.

  Faner – en faner är ett tunt lager av harts eller porslin som är permanent limmad på framsidan av tanden. Ibland behöver tanden slipas ner något för att ge plats åt faner.

  Kronor eller onlays – dessa är kapsyler som är permanent cementerade eller bundna till en tand. Kronor täcker hela tanden och kan vara gjorda av porslin, metall, eller en kombination av båda beroende på området och de estetiska eller funktionella behoven. Onlays täcker tanden mindre omfattande än en krona och kan användas om det finns tillräckligt med tandstruktur kvar för att stödja den.

  Rotbehandling innebär att en tands skadade eller infekterade pulpa ersätts med en fyllning. Pulpan (ofta kallad tandens nerv) finns i tandens ihåliga centrum och består av blodkärl och nervfibrer som förser tanden med syre, näringsämnen och känsel.

  Under rotbehandlingen avlägsnas den skadade pulpan. Tandläkaren rengör och formar rotkanalerna med borrmaskin och små filar. Tandens insida rengörs, torkas och packas med ett fyllnadsmaterial som går ända ner till rotens ände. En rotfyllning kan behöva utföras i etapper under några få möten.

  Efter avslutad rotbehandling täcks bitytan med fyllnadsmaterial eller en krona. Detta skyddar även tanden från att gå sönder efter rotbehandling.

  Tandläkare strävar efter att bevara naturliga tänder. Däremot kan kraftigt skadade eller svårt skadade tänder behöva avlägsnas (utdragas). Tandläkare kan också rekommendera att ta bort visdomständer som orsakar problem.

Post a Comment

0Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

We love comments! We appreciate your queries but to protect from being spammed, all comments will be moderated by our human moderators. Read our full comment policy.

We love comments! We appreciate your queries but to protect from being spammed, all comments will be moderated by our human moderators. Read our full comment policy.

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(30)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top